…
…
…
…
…
23 Kasım 2019, Cumartesi Ankara, Türkiye

Bakan Selçuk “Geleceği Yazan Kadınlar” Ödül Töreni’nde Emine Erdoğan Hanımefendiye Eşlik Etti


Turkcell - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından hayata geçirilen "Geleceği Yazan Kadınlar" projesi kapsamında düzenlenen Geleceği Yazan Kadınlar Ödül Töreni'nde Emine Erdoğan Hanımefendi’ye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan eşlik etti.

"Kendine Güvenen Her Kadın Dünyanın Geleceğine Katkıda Bulunabilir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, "Fikri olan, kendine güvenen her kadın, dünyanın geleceğine katkıda bulunabileceğini görüyor. Umuyorum, ülkemizin tüm kurumları, kadın zekasını işlerine katmada yarışır hale gelirler. Çünkü büyük başarılara imza atmanın tek yolu budur. Şu bir gerçek ki bizi, dünyada kadın ruhunun daha etkin olacağı bir gelecek bekliyor." dedi.

Projeye katılan kadınları "gökyüzünde ışıldayan yıldızlar" olarak tanımlayan Erdoğan, "Geleceği Yazan Kadınlar" projesine gittikçe artan ilginin, kadınların gelecek için söyleyecek çok sözü olduğunu gösterdiğini belirtti.

Kod yazma üzerine kurulu projeye 3 bine yakın kadının başvurduğunu vurgulayan Erdoğan, "Başvuran tüm kadınların birbirinin harika fikirleri var. Bu fikirlerin her biri, hayatı herkes için güzelleştirmek amacıyla ortaya çıkmış görünüyor. Kadınlar dünyayı değiştirebileceklerine inanıyorlar. O nedenle önümüzdeki yıllarda bu alana olan ilginin çığ gibi büyüyeceğinden eminim. Yakın bir zamanda hayatı kolaylaştıran uygulamaların ardında kadınların imzasını görebileceğiz." diye konuştu.

"Geleceği Yazan Kadınlar" projesinin, bu yıl 8 farklı milletten de başvuru aldığını öğrendiğini, eğitime katılanlar arasında Kosova, Arnavutluk, Hollanda, Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kırgızistan vatandaşlarının da olduğunu kaydeden Erdoğan, "Ne mutlu ki sadece kendi ülkemizdeki kadınlara değil, kendini ifade edecek bir platform arayan tüm kadınlara umut oluyorsunuz." dedi.

Erdoğan, 2023 hedeflerine emin adımlarla yürürken bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarında kız öğrenci sayısının arttırılması için eğitimcilere çağrıda bulundu.

“İşbaşı Eğitim Programlarımıza Katılanların Yüzde 65'ini Kadınlar Oluşturuyor"

Programda konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kadın istihdamını ve iş gücüne katılım oranlarını artırmak ne kadar önemliyse mevcut potansiyeli daha nitelikli hale getirmenin de en az onun kadar önemli olduğunu belirterek, "Düzenlediğimiz İşbaşı Eğitim Programları, Mesleki Eğitim Kursları ve Girişimcilik Eğitim Programlarıyla kadınlarımızın daha nitelikli hale gelmesi için çalışıyoruz. Bütün İşbaşı Eğitim Programlarımıza katılanların yüzde 65'ini kadınlar oluşturuyor." dedi.

Türkiye'yi teknolojiyi kullanmaktan daha çok üreten bir konuma getirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Selçuk, şöyle konuştu:

"Kadınlarımızın katma değeri yüksek sektörlerde yer almalarını çok değerli birer kazanım sayıyoruz. Bakanlık olarak, kadın iş gücünün ekonomiye daha fazla katkı sağlaması için gayret gösteriyoruz. O yüzden özellikle kadınlarımızın, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çok önem verdiği milli teknoloji hamlesinde yazılım becerilerini geliştirmeleri son derece kritik bir önem taşımakta. Burada daha gideceğimiz yol olduğunu biliyor ve çalışmalarımızı buna göre yönlendiriyoruz. Çünkü biliyoruz ki geleceği bugünden inşa etmek lazım."

"Kadın Girişimci Potansiyelini Geliştirme" Misyonu

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, kadın girişimci potansiyelini gerek nicelik gerekse nitelik bakımından geliştirmeyi misyon edindiklerini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geleceği Yazan Kadınlar projesi gibi benzer tüm projelerin her zaman yanında olduk. Kadınların özenli, dikkatli ve farklı bakış açılarının özellikle bu sektörlerde değerlendirilmesi gerektiğini anladık. Projeye katılanlar arasında hem çocuk sahibi hem de kariyerine devam eden kadınlarımız, görme engelli kardeşlerimiz var. Görme engelli kardeşlerimiz için yazılım geliştiren kadınlarımız mevcut. Ayrıca Cumhurbaşkanımızın eseri olan İSMEK'ten eğitim alarak kodlama yapmış olan kadınlarımız var. Aslında belki de bu kodlamanın ilk başlangıcı İSMEK'lerdeki kurslardan başladı. Bu anlamda öncü girişime çığır açan vizyonundan dolayı Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı belirtmek isterim."

Kadınların her alanda varlıklarını gösterdiklerine ve teknolojiye hakim hale geldiklerine işaret eden Selçuk, kadınların öğrendikleri mobil yazılımlarla teknoloji ve hizmet şirketlerinin ekosistemlerinde kolaylıkla yer aldıklarını ifade etti.

Ailenin toplumun önemli yapı taşlarından biri olduğunu dile getiren Selçuk, aileyi gelecek kuşaklara taşımada ve toplumu inşa etmede kadınların rolünün çok net olduğunu, tarih boyunca da kadınlara aile içinde önemli bir yer verildiğini anlattı.

"Kadınların İş Gücüne Katılım Oranında Avrupa'da Birinci Sıradayız"

"Türkiye'nin Mühendis Kızları" projesine önem verdiklerini belirten Selçuk, proje kapsamında liselerdeki kızlara mühendislik eğitimi anlattıklarını, mühendislik okuyan başarılı kızlara ise burs verdiklerini, bu şekilde fen liselerinde okuyan kızların oranlarının arttığını belirtti.

Teşviklerden desteklere kadar kadınlara yönelik uygulamalar ve sundukları ayrıcalıklar sayesinde önemli bir noktaya geldikleri ifade eden Selçuk, şunları kaydetti:

"Son 10 yılda kadınlarımızın iş gücüne ilave katılım oranında Avrupa'da birinci sıraya yükseldik. Kadın girişimcilerimiz ve çalışma hayatına dahil olan kadın sayımız her geçen gün daha da artmakta. Bakanlık olarak temel bir prensibimiz var. Bireylerin mutlu, ailelerin uyumlu, toplumun da daha müreffeh olması için çalışıyoruz. Bu 3 sacayağını birbirinden bağımsız görmüyoruz. Bu 3 sacayağını sağlamamız için en önemli noktalardan biri de hem ekonomik hem sosyal kalkınmayı sağlayabilmek. Bu anlamda da girişimcilik olmazsa olmazımız. Kadın istihdamını ve iş gücüne katılım oranlarını artırmak ne kadar önemliyse mevcut potansiyeli daha nitelikli hale getirmekte en az onun kadar önemli.”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, kadınların finansal okuryazarlığını da önemsediklerini, geçen yıl kadınların ekonomik olarak güçlenmesi ve finansal okuryazarlık konusunda başlattıkları seminerlerle 4 bin kadına eğitim verdiklerini belirtti.

"Lider Kadınların Olduğu Toplumlar Lider Ülkeler Oluyor"

Teknolojiye, inovatif çalışmalara verdikleri önemi rakamların ortaya koyduğuna işaret eden Selçuk, 2002'de 1,8 milyar lira olan Ar-Ge harcamalarının şu anda 30 milyar lirayı aştığını vurguladı.

Bakan Selçuk, sözlerini şöyle tamamladı:

"Donanımlı, lider, girişimci kadınlar, içinde bulundukları toplumu da yönlendiriyorlar. Lider kadınların olduğu toplumlar lider ülkeler oluyor. Tüm bu çalışmaların karşılığını da bugün burada görüyoruz. Kadınlarımızın bu projede öğrendikleriyle yeni iş fikirlerini hayata geçireceklerini ve Türkiye'nin gelişmesinde öncü rol oynayacaklarına inanıyoruz. Gerçekten çok değerli projeler var. Bütün katılımcılar kazanmış durumdalar. Daha doğrusu Türkiye kazanmış durumda. Küçük bir öneri olarak inşallah bu projenin ileri safhalarında bizim biliyorsunuz çocuk kuruluşlarımız var, çocukların da bu projeye dahil edilmesini rica ediyorum. Çünkü o çocuklarımızın da önce sizler gibi mentorlarıyla dijital dünyaya adım atmalarını önemsiyoruz."

Kazananlara, Ödülleri Emine Erdoğan Tarafından Verildi

Programın sonunda Emine Erdoğan, "Deniz Temizleme Aracı" projesiyle jüri özel ödülünü kazanan lise öğrencisi Ayşe Sena Kayalı'ya, "Dıgı-Tar" projesiyle üçüncü olan Büşra Göral'a, "Engelsiz Ulaşım" projesiyle ikinci olan Gamze Hatice Bilen, Derya Uzunay Okutan ve Hazal Çelik'e, şeker hastalığının teşhisi için tasarladıkları "Look" projesiyle birinci olan Şahika Betül Yaylı ve Eda Nur Ersu'ya ödüllerini takdim etti. 

Programda, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile iş dünyasından önemli isimler ve projeye katılan kadınlar da yer aldı.