…
19 Aralık 2019, Perşembe Ankara,Türkiye

Bakan Selçuk: “Engellilerimiz, Şehit Yakını, Gazi ve Gazi Yakınlarımız ile Devlet Korumasında Yetişen Gençlerimizin Atamalarını Ay Sonuna Kadar Gerçekleştireceğiz”


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Reşat Moralı Salonunda düzenlenen Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısına katıldı.

"572 Şehit Yakını, Gazi ve Gazi Yakınımızın Ataması Yarın Yapılacak"

Bakan Selçuk toplantıda yaptığı konuşmada, kamuya 572 şehit yakını, gazi ve gazi yakınının atamalarının yarın gerçekleştirileceğini açıkladı. Şehit yakını, gazi ve gazi yakınları için geliştirdikleri istihdam politikalarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonu ve talimatlarıyla genişlettiklerini vurgulayan Selçuk, şöyle konuştu:

"2002'ye kadar 6 bin 315 şehit yakını, gazi ve gazi yakınımıza istihdam hakkı sağlanmışken, bu sayı 36 bin 299'a ulaştı. Bu çerçevede kamu kurumlarımızda bugüne kadar toplamda 42 bin 614 şehit yakını, gazi ve gazi yakınımızı istihdam ettik. Ayrıca, tercihlerini gerçekleştiren 572 şehit yakını, gazi ve gazi yakınımızın da atamalarını yarın gerçekleştireceğimizin müjdesini vermek isterim. Ayrıca hak sahiplerinin başvuru ve atanma süreçlerinde de niteliksel olarak iyileştirmeler gerçekleştirdik. Atamaların yılda iki kez değil, sürekli yapılmasını sağladık. Sadece memur ve hizmetli kadrolarına atama yapılmaktayken öğrenim durumuna göre ihraz edilen unvanlara atanmayı sağladık. 45 yaşını geçen hak sahipleri için de istihdam hakkı tanıdık."

Yürüttükleri rasyonel politikalarla kamudaki insan kaynaklarını hem nicelik hem de nitelik olarak iyileştirme yolunda pek çok adım attıklarını belirten Selçuk, kamu personelinin daha iyi, güvenli ve sağlıklı koşullarda çalışmasını sağlamanın gayreti içerisinde olduklarına vurgu yaptı.

Kamu görevlilerinin devlet tarafından yürütülen kamu hizmetlerinin en önemli aktörleri olduğunu ifade eden Selçuk, "Bunun için, kamu görevlilerinin sorunları ve taleplerini dinlemeyi, katılımcı yönetim anlayışımızın önemli bir şartı olarak görüyoruz." dedi.

“Sendikalaşma Oranı Yüzde 67'ye Ulaştı”

Kamu görevlileri sendikacılığını sadece toplu pazarlık süreçlerinden ibaret saymayarak son derece önemli yönetişim uygulamalarını da yürürlüğe koyduklarını anlatan Selçuk, şunları söyledi:

"Yönetime katılma ve sosyal diyaloğun geliştirilmesi amacıyla kurumsal düzeyde Kurum İdari Kurullarını, kamu görevlilerinin geneline ilişkin olarak da Kamu Personeli Danışma Kurulu’nu yapılandırdık. Son 17 yıldan bu yana, kamu görevlileri sendikacılığındaki sendikalılaşma oranı sürekli artıyor. 2002 yılında bu oran neredeyse yüzde 48 iken, 2019 yılına geldiğimizde bu rakamın yüzde 67’ye ulaştığını görmekteyiz."

Bakan Selçuk, toplumun tüm kesimlerini kapsayan sosyal politika uygulamalarıyla her vatandaşa dokunan, sosyal iyileşmeyi sağlayan ciddi programları hayata geçirdiklerini anımsatarak, engellilere yönelik yürüttükleri çalışmaların buna en güzel örnek olduğunu aktardı.

"Engelli Ataması Bu Ay İçerisinde Yapılacak"

Sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirerek engellilerin kamuda istihdamına özel önem verdiklerine değinen Selçuk, şu değerlendirmeyi yaptı:

"2002'de göreve geldiğimizde kamu kurum ve kuruluşlarında sadece 5 bin 777 engelli kardeşimiz çalışıyordu. Bugün ise kamuda memur statüsünde engelli çalışan sayımız yaklaşık 10 kat artarak 56 bine ulaşmış durumda. Engelli kardeşimizin de bu ay içerisinde kamu kurum ve kuruluşlarında istihdamını sağlayacağız.”

“Bu Ay Sonuna Kadar Bütün Atamalarını Gerçekleştirmiş Olacağız" 

Sosyal hizmet modellerinden yararlanan gençlerin istihdamına ilişkin açıklama yapan Bakan Selçuk, “Bu kapsamda bugüne kadar atamasını yaptığımız gençlerimizin sayısı 50 bine yaklaştı. 2018 yılında yaptığımız düzenlemeyle yılda 1 defa yapılan atama sayısını da 3’e çıkardık. Bu kapsamda hak sahibi olan gençlerimiz de artık öğrenim durumu itibariyle ihraz edilen unvanlara atanmakta. Ayrıca, şu anda tercih süreci devam eden gençlerimiz var. Atamalarını da bu ay sonuna kadar gerçekleştirmiş olacağız. Hem engelli kardeşlerimizin hem şehit yakınlarımızın, gazi ve gazi yakınlarımızın, hem de sosyal hizmet modellerimizden yararlanan gençlerimizin bu ay sonuna kadar bütün atamalarını gerçekleştirmiş olacağız.” diye konuştu.

"Çalışanlarımızı Enflasyona Ezdirmeme Sözümüzü Tutmaktayız"

Selçuk, 2002 yılında 392 lira olan en düşük devlet memuru aylığının 2019 yılı Temmuz ayı itibariyle 3 bin 720 liraya çıktığını ifade ederek, ”Bu da nominal olarak yüzde 850 enflasyondan arındırılmış şekilde  yüzde 102 oranında artışa tekabül ediyor. Ortalama devlet memuru aylığına baktığımızda 2002 yılında 578 lira iken, 2019 yılı Temmuz ayı itibariyle 4 bin 485 liraya yükselmiş durumda. Nominal düzeyde yüzde 675, enflasyondan arındırılmış şekilde yüzde 65 oranında bir artışa tekabül ediyor. Çalışanlarımızı hiçbir zaman enflasyona ezdirmeme sözümüzü tutmaktayız.”

10 gün önce yayımlanan UNDP insani gelişme raporunda Türkiye’nin ilk defa “Çok Yüksek İnsani Gelişme” kategorisine yükseldiğini hatırlatan Selçuk, "Bu sene bu endekste, 189 ülke arasında 59. sıraya yükselmiş durumdayız. Güçlü devlet ifadesinden de öncelikle bunu anlamaktayız. Yürüttüğümüz rasyonel politikalarla kamudaki insan kaynaklarımızı hem nicelik hem de nitelik olarak iyileştirme yolunda pek çok adım attık. Bugün kamuda istihdam edilen personel sayımız 4 milyona yakın.” dedi.

Kurula, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz ve hizmet kollarında yetkili sendikaların temsilcileri katıldı.