…
…
…
…
…
08 Aralık 2021, Çarşamba İstanbul, TÜRKİYE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin 2030 Engelsiz Vizyonunu Açıkladı


3 Aralık Dünya Engelliler Gününde; “Engelli Öğretmen Atamaları ve 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi Tanıtım Programı” Cumhurbaşkanlığımız himayesinde, Bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğinde, 3 Aralık 2021 tarihinde Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

 8.sınıf öğrencisi, mutlak kulak Samet ZİLELİ ve öğretmeni tarafından gerçekleştirilen müzik dinletisi ile başlayan Program, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı  tarafından hazırlanan erişilebilirlik temalı Yaşama Erişim adlı video gösterimi ile devam etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı  Derya YANIK, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engelli vatandaşlarımız için yapılan çalışmaları ve hedeflenen standartları paylaşarak farkındalığa katkı sağlamak açısından önemli bir gün olduğunu vurgulayarak açılış konuşmalarına başladı.

Bakan YANIK: Sosyal Kalkınmanın Anahtarı,  Kapsayıcı ve Kimseyi Dışarıda Bırakmayan Bir Anlayışı Benimsemektir.

Aşık Veysel’in deyimiyle uzun ince bir yol olan hayatın, bazen bambaşka bir istikamete saptığı durumlar olduğunu belirten  Bakan YANIK, bu istikametin zaman zaman iyiliklerle zaman zaman da zorluklarla dolu olduğunun altını çizdi. Böyle durumlarda hem bireysel olarak hem de devletlerin sistemsel olarak üzerine düşen görevler olduğuna değinen Bakan YANIK, bu noktada sosyal kalkınmanın anahtarının kapsayıcı ve kimseyi dışarıda bırakmayan bir anlayışı benimsemekte olduğunu belirtti.  Kimseyi arkada bırakmayan bu anlayışın hayata geçirilebilmesi için hiçbir ayrımcılığa göz yumulmadan hareket edildiğini ifade eden Bakan YANIK, gerçekleştirilen çalışmalarda tüm hak ve sorumluluğun adil bir şekilde paylaşılmasının ve fırsat eşitliğinin öncelendiğini vurguladı.

Toplumun her kesiminin kendini güvende ve diğerleri ile eşit hissettiği, potansiyellerini gerçekleştirebildikleri şartları sağlayabilmek için öncelikle hukuki zeminin güçlendirildiğini ve bu kapsamda atılan önemli adımlardan birinin 2005 yılında Engelliler Hakkında Kanun’un yayımlanması olduğunu dile getirdi. Engelli bireylerin hayat standardının yükseltilmesi ve geleceklerinin garanti altına alınması bakımından ülkemizin tüm dünyaya rol model olabilecek konumda olduğundan söz eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı  Derya YANIK, bu alanda daha da ilerleyebilmek için çalışmaların devam ettiğini aktardı.

 Bakan  YANIK, bu yolda toplum olarak hayat kalitemizi yükseltecek bir kriter olan erişilebilirliğin tüm kesimler için fayda sağladığından hareketle; erişilebilirliğin en önemli gündem maddelerinden biri olarak belirlendiğinin altını çizdi. Engellilere yönelik hizmetlerde en başından beri engellilerin yaşamlarını bağımsız bir şekilde sürdürmelerinin hedeflendiğini, aile temelli bakış açısıyla kurumsal bakımdan ziyade; engelli bireylerin kendi sosyal çevrelerinde yaşamlarını sürdürmelerini amaçlayan evde destek ve gündüz hizmetlerine öncelik verildiğini açıkladı ve gerçekleştirilen Program’da atanacak öğretmenlere de başarılar dileyerek konuşmasını tamamladı.

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN: Üçer Yıllık Eylem Planlarıyla Hayata Geçirilmesi Öngörülen Engelsiz Vizyon, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Stk’lar, Akademisyenler ve Özel Sektör İş Birliğinde Tekemmül Ettirildi.

 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi Tanıtım Filmi’nin gösteriminin ardından program; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın konuşmaları ile devam etti. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün ülkemizdeki ve dünyadaki tüm engelli bireyler için hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmalarına başlayan  Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, engelli bireylerin toplumsal hayata herkesle eşit ve bağımsız bir şekilde katılabilmeleri için son yirmi yılda kaydedilen gelişmeleri aktardı. Bu gelişmeleri bir adım daha ileri taşıyabilmek için 2030 Engelsiz Vizyon’un hazırlandığını  belirten Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, üçer yıllık eylem planlarıyla hayata geçirilmesi öngörülen Engelsiz Vizyon’un; kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar, akademisyenler ve özel sektör iş birliğinde tekemmül ettirildiğini açıkladı.

Ülkemizin her alanda, Hz. Mevlana’nın pergel metaforunda olduğu gibi, ‘bir ayağımızı kendi değerlerimize sabitleyerek diğer ayağımızla da dünyayı kuşatmaya çalışarak’ adımlarını attığını belirten Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, 2030 Engelsiz Vizyon’un hazırlanmasında da bu anlayışın benimsendiğini ve kendi kadim birikimimizin yanı sıra; uluslararası birikimin de dikkate alındığını,  engelli bireylere yönelikti hak temelli politikaları daha da güçlendirmesi öngörülen Engelsiz Vizyon’un 8 politika alanında; 8 amaç, 31 hedef ve 107 eylem alanı üzerine inşa edildiğini ve 2030 yılına kadar engellilik alanında ülkemizin yol haritası olacağının bilgisini verdi. 

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN: 84 Milyonluk Büyük Bir Aile Olarak El Birliği İçerisinde Çalışılacağına Olan İnancım Tamdır

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, 2030 Engelsiz Vizyon’da; ‘konut hizmetlerinden ulaşım ve iletişim hizmetlerine kadar pek çok alanda erişilebilirliğin geliştirilmesine; engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarını artıracak yeni yol ve yöntemlerle desteklenmelerine, siyasi hayata katılımlarına engel olan durumlara, yaşayabilecekleri her türlü ayrımcılığa karşı yasal olarak korunmalarına, yasa önünde eşit tanınmalarına ve sömürü, şiddet, işkence, aşağılama gibi insan onurunu ve haysiyetini zedeleyecek her türlü muameleden korunmalarına yönelik bir sistem’ öngörüldüğünün haberini verdi.  Ayrıca, 2030 Engelsiz Vizyon ile engelli bireylerin eğitim-öğretimin her kademesine akranlarıyla katılmasının, yeni nesil istihdam yöntemleriyle mesleki alanlarda ve nitelikli işlerde istihdam edilmelerinin ve girişimcilik hedeflerine daha fazla destek verileceğinin temin edildiğini, engelli bireylerin sağlık hizmetlerine erişimlerini artıracak ve bakım hizmetlerinin sürdürülebilirliğini sağlayacak bir bakım finansmanı sisteminin kurulacağının müjdesini verdi, afet ve acil durumlara ilişkin çalışmaların engelli bireyleri de kapsayacak şekilde yürütüleceğinden söz etti. 2030 Engelsiz Vizyon’un kamu kurumlarından başlayarak milletimizin tamamına rehberlik edeceğini belirten Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, bu belgenin hakkıyla uygulanmasında toplumun tüm kesimlerinin sorumluluğu ve görevi olduğunun özellikle altını çizdi. 84 milyonluk büyük bir aile olarak el birliği içerisinde çalışılacağına olan inancını dile getiren Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, 2030 Engelsiz Vizyon’un ülkemize hayırlı olmasını temenni etti.

Program sonunda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı  Derya YANIK ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut ÖZER ile Programa katılan vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’a hediyelerini takdim ettiler.