…
…
26 Kasım 2021, Cuma Ankara, TURKEY

Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Yaşlanma Daimî Çalışma Grubu'nun On Dördüncü Yıllık Toplantısı Yapıldı


Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Yaşlanma Daimî Çalışma Grubu'nun on dördüncü yıllık toplantısı, 22-23 Kasım 2021 tarihlerinde Cenevre'de hibrit oturumlarla gerçekleşti.

İlk olarak 2008'de toplanan Ülkemizin de üyesi olduğu BM Avrupa Ekonomik Komisyonu Yürütme Komitesine bağlı devletlerarası  organı  “Yaşlanma Daimî Çalışma Grubu” (The Standing Working Group on Ageing-SWGA) üyeleri, BM Avrupa Ekonomik Komisyonu bölgesinin üye Devletlerini temsil eden yaşlanma konusundaki ulusal odak noktalarından oluşuyor. Grubun çalışmalarına sivil toplum kuruluşlarının, akademinin ve uluslararası kuruluşların temsilcileri ise gözlemci olarak katılıyor.

 

Bu yıl 22-23 Kasım 2021 tarihlerinde on dördüncüsü yapılan “Yaşlanma Daimî Çalışma Grubu Yıllık toplantısına” ve ardından 24 Kasım 2021 tarihinde gerçekleşen “Dijital Çağda Yaşlanma” konulu Politika Seminerine ulusal odak nokta olarak Engel ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünü temsilen Yaşlı Refahı Dairesi katılım sağladı.

 

Yaşlanma Daimî Çalışma Grubunun Bu Yıl Teması “Yaşam Boyu Dayanışma ve Eşit Fırsatlar için Güçlerin Birleştirilmesi” Oldu.

 

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Yaşlanma Daimî Çalışma Grubu yıllık toplantısında, geçen yılın başarıları ve gelişmeleri gözden geçirilerek, gelecek yılın çalışma gündemi belirlendi. Daimi Çalışma Grubu 2022 ve 2023'teki politika seminerleri için olası konular önerdi. Bu konular “MIPAA ile Yaşlanma Açık Uçlu Çalışma Grubu'nun çalışmaları arasındaki sinerjinin incelenmesi, özellikle ekonomik güvenlik konusu; yaşlı bireylerin güvenliği; yaşlı bireylerin durumunun izlenmesi; yaşlı bireylerin çeşitlilik boyutları; Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin uygulanması ve yaşlıları geride bırakmamak için küresel ve bölgesel taahhütler” olarak sıralandı. 28. Politika Özeti konusu ise “Yaşam Boyu Dayanışma ve Eşit Fırsatlar için Güçlerin Birleştirilmesi” olarak seçildi.

Ulusal Yaşlanma Ülke Raporları Deneyimleri Aktarıldı.

Madrid Uluslararası Yaşlanma Eylem Planı/Bölgesel Uygulama Stratejisinin (MIPAA/RIS) gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesinin dördüncü döngüsü kapsamında ülkemizin de içinde olduğu ve Ulusal Yaşlanma Ülke Raporunu Komisyona sunan Üye Devletlerin ülke raporları hakkında kısa bilgi verilerek, Gürcistan ve Sırbistan (Red Cross) tarafından ulusal ülke raporu hazırlık sürecinde yaşanılan ülke deneyimleri aktarıldı.  Sekreterya, dördüncü beş yıllık döngüsü (2017-2021) için Avrupa Ekonomik Komisyonu bölgesinde MIPAA/RIS uygulamasına ilişkin Sekreterya tarafından hazırlanacak olan 2022 Sentez Raporu için açıklamalı bir taslak sunuldu.

Ayrıca, önümüzdeki yıl Daimî Çalışma Grubu Üyelerinden İtalya ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan 2022 Bakanlar Konferansı için bir arka plan belgesi olarak öngörülen MIPAA+20 Raporu’nun ön taslağı, yorumlar ve tartışmalar için katılımcılarla paylaşıldı. Toplantı faaliyetleri kapsamında “Her Yaş için Sürdürülebilir Bir Dünya: Yaşam Boyu Dayanışma ve Eşit Fırsatlar için Güçlerin Birleştirilmesi” temalı 2022 Bölgesel Bakanlar Konferansına ilişkin hazırlık çalışmaları yapıldı. İki ayrı oturumda yapılan grup çalışmaları kapsamında, Aile ve Sosyal Hizmetler Uzmanı Burcu AYHAN EKENCİ Bakanlar Konferansının formatı ve ön gündemi hakkında görüşlerini sunarak, Üye Devletlerle Bakanlar Deklarasyonu taslak metni üzerinde yapılan genel görüşmeye katkı sağladı.

24.11.2021’de gerçekleştirilen “Dijital Çağda Yaşlanma” isimli politika seminerinde ise dijital dönüşüm sürecine yaşlı bireylerin adaptasyonu, bu alanda yapılabilecek, sorunlar ve iyi uygulama örnekleri paylaşıldı. Dijitalizasyon sürecinin yaşlı bireyleri daha da dezavantajlı bir konumu getirmemesi için önlemlerin bir an önce alınması, yaşlı bireylerde dijital okuryazarlığın arttırılması hususunda eğitim içerik ve programlarının hazırlanmasına yönelik istişarelerde bulunuldu. Almanya devlet temsilcisi, yaşlılık ve yaşlılarda dijitalleşme alanında yaptıkları çalışmaları ve iyi uygulama örneklerini sundu.

 

Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği gibi uluslararası temsilciler, Daimî Çalışma Grubunu yaşlanma alanındaki son girişimler ve projeler hakkında bilgilendirdi. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği temsilcisi, çevrimiçi olarak sundukları "Daha İyi Yaşlanma için ICT'ler (Bilgi ve İletişim Teknolojileri) ve Dijital Ortamda Geçim Kaynağı" başlıklı ücretsiz eğitim hakkında bilgi verdi. 1 Ekim-31 Aralık 2021 tarihleri arasında https://academy.itu.int/training-courses/full-catalogue/icts-better-ageing-and-livelihood-digital-landscape linkinden ulaşılabilen söz konusu eğitim ücretsiz olup, İngilizce dilinde herkesin erişimine açık olarak sağlanıyor.                                                                                                                                                                               Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından yaşlı bireylerin kırılgan ve başkasına bağımlı durumdan; değerli, kendisine ve topluma katkı sağlayan birey durumuna dönüşmesinde dijital teknolojilerin rolünü vurgulayan “Ageing in a digital world – from vulnerable to valuable” (Dijital bir dünyada yaşlanmak – kırılgandan değerliye) isimli videosuna aşağıdaki linkten ulaşılabilir:

https://www.youtube.com/watch?v=41HiCZwPN5E