…
07 Temmuz 2021, Çarşamba Ankara, Türkiye

Rehabilitasyon Hizmetlerindeki Meslek Çalışanlarına Özel Eğitim


Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından il müdürlükleri bünyesinde, sahada görev yapan çalışanların güçlendirilmesine yönelik eğitimler devam ediyor. Koruma ve bakım altına alınan çocukların rehabilitasyon sürecinden geçirildikleri kuruluşlar olan çocuk destek merkezlerinde görev yapan 138 meslek elemanına eğitim verildi. Çevrimiçi gerçekleştirilen Anka Çocuk Destek Programı Uygulayıcı Eğitimi üç gün sürdü.

Anka Çocuk Destek Programı Nedir?

Anka Çocuk Destek Programı, çocuk destek merkezlerinde korunma ve bakım altında bulunan çocuklara ve ailelerine yönelik uygulanan psiko-sosyal destek programıdır.

Program, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Avrupa Birliği ve UNICEF işbirliğinde, saha çalışanları ve akademisyenler tarafından geliştirildi.

Anka Çocuk Destek Programı ile; çocukların bireysel farklılıkları ve ihtiyaçları dikkate alınarak olumlu tutum ve davranış değişikliği oluşturmaları, olumsuz yaşam deneyimlerinden kaynaklanan örselenmelerin ve davranış bozukluklarının sağaltılarak aileleri ve sosyal çevreleri ile uyum sağlamaları hedefleniyor.

Çok yönlü yaklaşımı amaçlayan Anka Çocuk Destek Programı, Bireysel İhtiyaç ve Risk Değerlendirme Formu (BİRDEF), Grup Çalışmaları, Bireysel Danışmanlık, Aile Çalışmaları, Destekleyici Ortam Bileşenleri, Destekleyici Personel için Yaklaşım İlkeleri, Krize Müdahalede Kurumsal Yaklaşım gibi bileşenlerden oluşuyor.

Nasıl Uygulanıyor?

Çocuk Destek Merkezinde bakılan ve Anka Çocuk Destek Programı çerçevesinde rehabilitasyon sürecinden geçirilen her çocuğa, konuyla ilgili özel eğitimlerden geçmiş uzman bir meslek elamanı, danışman olarak atanıyor.

Danışman tarafından; çocuğun eğitim durumu,  yaşadığı yer, arkadaş ilişkileri, ruhsal durumu, kişisel özellikleri analiz ediliyor. Yapılan değerlendirme sonucunda ortaya çıkan ihtiyaç ve risklere göre çocuğa ve aileye yönelik grup çalışmaları ve bireysel danışmanlık hizmeti veriliyor.

Bireysel danışmanlık çalışmaları; kriz yönetimi, krize müdahale, güvenli davranış geliştirme, eğitim başarısını ve uyumunu arttırma, kendini koruma gibi konularda uygulanıyor.

Grup çalışmaları ise kişisel gelişim ve sağlıklı yaşam, duygu düzenleme, bağımlılık ve kişilik gelişimi gibi bölümlerden oluşuyor.