…
14 Nisan 2021, Çarşamba Ankara,Türkiye

Çocuk Dostu Söyleşiler Devam Ediyor: Siber Zorbalık


Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından çocukların risklerden korunmasına yönelik hayata geçirilen koruyucu önleyici çalışmalar kapsamlı olarak devam ediyor. Genel Müdürlük, çocukların risklerden korunması için aileler ve çocuk bakımından sorumlu kişilerin bilgilendirilmesine yönelik, çeşitli yayınlar ve farkındalık faaliyetleri ile çalışmalara hız verdi. Bu kapsamda düzenlenen Çocuk Dostu Söyleşilerin bu ayki konusu, Siber Zorbalık olarak belirlendi. Teknolojinin yaygınlaşması ve dijital mecraların insan hayatına girmesiyle birlikte, çocuklar da bu alanlarda daha fazla vakit geçirmeye başladı. Bütün bu gelişmeler ışığında yaygınlaşan internet kullanımı, bu mecralarda çocuklar için risk oluşturabilecek konular ve bunlara ilişkin alınacak önlemleri de zorunlu kıldı.

Siber Zorbalık Konuşuldu

Konuya ilişkin aileleri bilinçlendirmeyi amaçlayan Bakanlık, düzenli olarak, uzman konukların katılımıyla Çocuk Dostu Söyleşiler adı altında yayınlar gerçekleştiriyor. Yapılan son yayınımızda, çocukların dijital alanda karşı karşıya olduğu risklerden biri olan “Siber Zorbalık” konusu ele alındı.

Uzman Konuklar Katıldı

Bakanlığın YouTube kanalından canlı olarak yayınlanan söyleşi, Genel Müdür Zeliha Sağlam,  Prof. Dr. Osman Tolga Arıcak, Doç. Dr. Gül Esra Atalay ve Halil İbrahim İzgi’nin katılımıyla yapıldı.

Dijital Risklere Karşı Bütünlüklü Çalışmalar

Dünyada internet kullanımının yaygın olduğu her ülkede, en başta gelen riskler arasında siber zorbalığın bulunduğunu hatırlatan Genel Müdür Zeliha Sağlam, çocuklar ve gençleri etkileyen bu sorun alanına karşı mücadelenin hep birlikte yapılması gerektiğini söyledi. 

“Bakanlığın,  dijital alanın risklerine karşı bütünlüklü olarak faaliyetler gerçekleştirdiğini belirten Sağlam şöyle devam etti, “konuyla ilgili çok sayıda çalışmayı hayata geçirdik. Örnek vermek gerekirse, bunlardan bazıları şöyle: Dijital alanlarda çocuklarımızı olumsuz yönde etkileyeceğini tespit ettiğimiz içeriklere müdahale ediyoruz. Profesyonel çalışanlar ve ailelere yönelik, dijital riskler ve önlemleri konusunda eğitimler veriyoruz. Ailelere kitap seçimi konusunda rehberlik edebilmek için, uygun içerikli kitap listesi oluşturulması ve dijital alanın kullanımı konusunda hazırladığımız rehberler de yine konuyla ilgili yürüttüğümüz başlıca çalışmalar arasında yer alıyor.“

İhbar Hattı

Vatandaşların konuyla ilgili şikâyetlerini dile getirebilecekleri bir ihbar hattı olduğu bilgisini de veren Genel Müdür Sağlam, “çocukların yazılı, görsel ve dijital yayınların zararlarından korunması amacıyla oluşturduğumuz Muzır İçeriklere Müdahale İhbar Platformu ve ihbar hattımız ile bu alanda 7\24 esasıyla çalışan arkadaşlarımız var. Vatandaşlarımız, 530 918 11 17 numaralı hattımızdan hem siber zorbalık hem de çocuklar için uygunsuz içerikler konusundaki ihbarlarını yapabilirler.  

Neler Konuşuldu?

Prof. Dr. Osman Tolga Arıcak Doç. Dr. Gül Esra Atalay ve Halil İbrahim İzgi’nin konuk olarak katıldığı Söyleşide şu konu başlıkları ele alındı:

  • Siber zorbalık nedir?
  • Görülme sıklığı nedir?
  • En sık görülme biçimleri nelerdir?
  • Çocuk ve gençler neden siber zorbalık yapar?
  • Siber zorbalık önlenemediğinde ne gibi sonuçlara yol açar?
  • Aileler olarak önleyici bağlamda neler yapabiliriz?
  • Dijital dünya ve yeni medya ortamları iletişimi nasıl etkiledi?
  • İnternet ve sosyal medya çocuklar ve gençlerin iletişim biçimlerini nasıl etkiliyor?
  • Yeni iletişim biçimleri siber zorbalık için nasıl bir zemin oluşturuyor?
  • Siber zorbalığın önlenmesi için neler yapılmalı?  
  • Mevcut dijital kültür iletişimi nasıl etkilemektedir, siber zorbalığa etkileri nelerdir?
  • Dijital dünya bireysel ve toplumsal ilişkileri nasıl etkiledi?
  • Dijital dünyanın toplumsal yaşamda oluşturduğu etkiler siber zorbalığın sonuçları bakımından nasıl bir risk faktörü oluşturuyor?  
  • Siber zorbalıkla mücadele için, zorbalığın önlenmesi/azalması için nasıl bir dijital ve toplumsal kültüre ihtiyaç duyulmaktadır?  

Yayınlar YouTube Kanalında

Bu önemli konu başlıklarının yer aldığı söyleşi ve serinin diğer yayınları,  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı YouTube kanalından izlenebiliyor. Aynı zamanda çocuk hizmetleri alanında aylık yayınlanan e-bültende de katılımcılarımız ve konuşulan konulara yer veriliyor.