…
…
…
…
…
…
…
…
…
27 Haziran 2022, Pazartesi Bursa, Türkiye

"El Birliği, Güç Birliği” Kadın Kooperatifleri


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ana yararlanıcı, Tarım ve Orman Bakanlığının eş yararlanıcı olduğu Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi “Bursa Farkındalık Artırma Toplantısı” gerçekleştirildi.

Toplantını açılışına; Bursa Valisi Yakup Canbolat, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Fatma Öncü, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Bursa Milletvekili Zafer Işık, İl Müdürümüz Muhammer Doğan, Kamu Kurumlarının İdari amirleri başta olmak üzere üniversiteler, mesleki ve iş dünyası kuruluşları, özel sektör, kadın kooperatifleri ve sivil toplum kuruluşları katılım sağladı.

“El Birliği Güç Birliği” ilkesiyle yürütülen Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi tanıtım filmini ile başlayan programda; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Fatma Öncü ve Bursa Valisi Yakup Canbolat hitaplarını gerçekleştirdiler.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş; üreten kadınların her zaman yanlarında olduğunu ifade ederek Bu güne kadar farklı kadı kooperatiflerimize ve derneklerimize 2,5 milyon TL destek sağladıklarını ifade etti.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı; “İki bakanlığın birlikte 30 ilde başlattığı ve 30 ay sürecek bu etkinliğin son derece önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Farkındalığı artırmak amacıyla bu zamana kadar binlerce kişiye eğitimler verildi. Önemli olan artık bunların seviyesini, kalitesini bir tık daha yukarı çıkarmak. Projenin 'El Birliği Güç Birliği' sloganını da çok önemsedim. Kadınların kooperatif yoluyla güçlendirilmesi konusunun herhalde en önemli mesajı bu. Bu toplantıdan çıkacak olan görüşlerin, düşüncelerin ve sonuçların hem Bursa hem de ülkemiz özelinde bize yol gösterici olacağını, daha sonraki etkinliklerde mutlaka birtakım şeyleri daha iyi yapmamıza fayda sağlayacağını düşünüyorum. “dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcımız Sayın Fatma Öncü; kooperatiflerin işsizliğin önlenmesi, yoksullukla mücadele, sürdürülebilir sosyal ve ekonomik kalkınma, istihdam politikalarında önemli bir araç olarak değerlendirildiğini söyledi. Öncü; "2018 yılında imzalanan 'Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi' iş birliği protokolün yerelde uygulanabilirliğini sağlamak ve uygulayıcılara rehberlik etmek amacıyla Bakanlığımız il müdürlükleri koordinasyonunda kadın kooperatifleri çalışma grupları oluşturarak yıllık iş planları hazırladı. Bu kapsamda 81 ilimizde atölye çalışmaları, seminerler, paneller, toplantılar gerçekleştirmekte. Kadın kooperatiflerin satış konusunda desteklenmesi ve kooperatiflere satış yerleri tahsis edilmesi çalışmaları yürütülüyor. Bugüne kadar gerçekleştirilen 840 çalıştay, eğitim ve bilgilendirme toplantısıyla yaklaşık 40 milyon kişiye ulaştıklarını aktaran Öncü, sözlerini şöyle tamamladı:"380 kooperatifi ziyareti gerçekleştirdik ve 862 yeni kadın kooperatifinin kurulmasına destek olduk. Protokolde yer alan hedefler ve Cumhurbaşkanlığı İcraat Programları kapsamında kooperatifler arasında bölgesel iletişimi geliştirmek, yerel dinamiklerin kadın kooperatiflerine ilişkin farkındalıklarını arttırmak, iyi uygulamaları yaygınlaştırmak ve çalışma gruplarının işlevselliğini arttırmak amacıyla bölgesel buluşmalar gerçekleştiriyoruz. 30 pilot ilde uygulayacağımız projemizle kadın kooperatifleriyle ilgili kurumlar arasında iş birliği koordinasyonu artırarak, her ilin kendi önceliği ve ihtiyaçlarını tespit etmeyi planlıyoruz. Her kooperatifin aynı ürün bazında değil de kendi bölgesinde bulunan ürünler üzerine uzmanlaşıp pazardaki tedarik kısmında daha etkin rol alabilmesi konusunu çok önemsiyoruz."

Bursa Valimiz Sayın Yakup Canbolat; “Bursa ili olarak kadınlarımız sosyal ekonomik statüsünün yükseltilmesi, toplumsal kalkınma içindeki rollerinin artması amacıyla eğitim, yayın, bilgilendirme başta olmak üzere pek çok alanda çalışmalar yürütmekteyiz.”dedi ve kadınların kooperatiflerde ve kooperatiflerin yönetiminde daha yüksek oranda yer almalarının önemine değindi.

Kadın kooperatiflerine yönelik politika geliştiren ve uygulayan kurumların kapasitesinin arttırılarak kadınların güçlenmesi hedefiyle hayata geçirilen projenin Bursa Farkındalık Artırma Toplantısı proje sunumları ve grup çalışmalarıyla devam etti. Kadının Statüsü Genel Müdürü Sayın Gülser USTAOĞLU’ nun değerlendirme ve kapanış konuşması ile sona erdi.