…
…
…
…
…
…
09 Mayıs 2023, Salı Ankara

“Afet Sonrası Aile Odaklı Çalışmalar ve Türk Dünyası Dayanışması Paneli” Düzenlendi


Genel Müdürlüğümüz Yurt Dışı Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (YBÜ) Aile ve Toplum Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde 3 Mayıs Çarşamba günü “Afet Sonrası Aile Odaklı Çalışmalar ve Türk Dünyası Dayanışması Paneli”  Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Milli İrade Konferans salonunda düzenlendi. Bakanımız  Derya Yanık ve Bakan Yardımcımız İsmail Ergüneş, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı’nın teşrifleriyle gerçekleştirilen Panele; kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve üniversite öğrencileri katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan Panel, açılış konuşmaları ile devam etti. Genel Müdürümüz Cem Uraldı konuşmasında depremin büyüklüğünün yarattığı etki alanının belirginleşmesinin hemen ardından uzman personel ve saha ekiplerinin görevlendirilerek hızlı şekilde bölgeye intikal ettiklerini kaydetti. Uraldı: "Depremin meydana geldiği 6 Şubat'tan bugüne dek 10 binin üzerinde personelle 2,5 milyona yakın sosyal destek görüşmesi gerçekleştirdik. Sahada bulunan personelimiz deprem sonrası ortaya çıkan psikolojik etkilerin hafifletilmesi amacıyla çalışmalarını halen devam ettirmektedir." bilgisini paylaştı.

 

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü İbrahim Aydınlı konuşmasında; deprem sonrasında Üniversite olarak yaptıkları çalışmalarının ülkeye, Türk İslam dünyasına ve insanlığa bir borç olduğunu ifade etti. Aydınlı, 6 Şubat depremlerinin aile olmanın, milletçe birlik beraberlik içerisinde olmanın, dayanışma ahlakının paha biçilemez bir kıymette olduğunu gösterdiğini söyleyerek, böyle büyük çaplı bir felaketin altından ancak aile dayanışması ile çıkılabileceğini vurguladı.

 

Bakanımız Derya Yanık konuşmasında Bakanlığımız koordinesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin bugüne kadar dünyada emsali görülmemiş felaket olduğunu ifade eden Yanık, depremin ilk saatlerinden itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde tüm kurum ve kuruluşlarla bölgeye hızlı ve etkili bir biçimde müdahale ettiklerini söyledi. Yanık, Bakanlık olarak refakatçisi olmayan çocukların tespit edilip ailelerine tesliminden ayni yardım bekleyenlerin ihtiyacının giderilmesine, engellilerin güvenli yerlere intikalinden psikososyal desteğe kadar birçok alanda hizmet verildiğini kaydetti.

 

Son ihtiyaç sahibinin ihtiyacı karşılanana kadar çalışmalarına devam edeceklerini vurgulayan Yanık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok ağır bir süreçten hala geçiyoruz. Dolayısıyla bunun travmatik etkilerinin uzun süreceği kabulüyle hemen hızlı bir biçimde Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün koordinesinde psikososyal destek çalışmalarına başladık. Yükseköğretim Kurulu, Diyanet İşleri Başkanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı gibi aklınıza gelebilecek bütün kurum ve kuruluşlarla çok hızlı bir biçimde organize olup, önümüzdeki iki yılı akut dönem kabul edip afetin sonuçlarıyla alakalı akut dönem devam ediyormuşçasına bir eylem planı hazırladık ve uygulamaya koyduk. Dolayısıyla bizim için psikososyal destek çalışmaları özelinde önümüzdeki iki yıl akut döneminin devam ettiği ve bütün kurum ve kuruluşlarla, paydaşlarımızla sosyal destek çalışmalarını sürdürdüğümüz bir süreç olacak."

 "Türk dünyası tek vücut olmanın büyük gücünü ortaya koydu"

Bakan Yanık, bu süreçte uluslararası yardımlaşmanın en güzel örneklerinden birini Türk dünyasının sergilediğine dikkati çekerek, "Kadim dostlarımız, kardeşlerimiz, her türlü yardımın ülkemize ulaştırılması için çok büyük çaba sarf etti. Geçmişten bugüne gelen tarihi köklerimiz, adetlerimiz, inançlarımız ve birliktelik ruhumuz asrın felaketine karşı dimdik durarak Türk dünyası ile tek vücut olmanın büyük gücünü ortaya koydu." ifadesini kullandı.

 

Afet sonrasındaki süreçte Bakanlık koordinasyonunda Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Yunus Emre Enstitüsüyle depremden etkilenen ve KKTC'ye yakınlarının yanına giden aileleri de ziyaret ettiklerini anlatan Yanık, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda 5 bin 59 hane ziyaret edilerek 12 bin 22 kişiyle tek tek arkadaşlarımız görüştü. Dönem dönem de yine KKTC'deki yakınlarının yanına giden vatandaşlarımıza destek gruplarını göndermeye devam ediyoruz. Depremzede vatandaşlarımıza psikososyal destek sağlandı, sosyal hizmet ve sosyal yardım ihtiyaçları tespit edildi ve gerekli yardım çalışmaları yürütüldü. Ayrıca Avrupa'da yaşayan soydaş ve gurbetçilerimizin desteğiyle yardımlar da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının organizasyonunda deprem bölgesine ulaştırılarak Bakanlığımızın psikososyal destek ekiplerinin işbirliği ve koordinesinde dağıtımları tamamlandı."

"Türklerin yoğun olarak bulundukları yerlerde Aile Ataşeliği kuruluyor"

Aile odaklı çalışmalara sadece Türkiye'de değil yurt dışında da devam ettiklerini, geçen yıl itibarıyla özellikle Avrupa'da nüfus olarak Türklerin yoğun olarak bulundukları yerlerde "Aile Ataşeliği" kurmaya başladıklarını belirten Yanık, şunları kaydetti:

"Şu an için Almanya'da 1 müşavirlik, 4 aile ataşeliği olmak üzere 5 birim kurduk. Bunun devamında nüfusumuzun yoğun olduğu yerlerde, Avrupa ülkelerinden Amerika'ya kadar, tespitlerimizi, çalışmalarımızı yapıp aile ataşeliklerimizi oralarda da kuracağız. Geçtiğimiz yıl Almanya'yı ziyaret ettik. Oradaki vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını tespit ettik. Bir önceki yıl yine New York'ta Türk vatandaşlarımızla buluştuğumuzda orada bir ataşelik faaliyetine ihtiyaç olduğunu tespit ettik. Nitekim depremin ardından KKTC'ye giden vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını orada takip ediyoruz. Depremden önce yaptığımız bir protokol çerçevesinde sosyal hizmet merkezi modelimiz ve Aile Destek Merkezi modelimizi KKTC'de kurmak üzere zaten çalışmalara başlamıştık."

Türk dünyası, KKTC ve yurt dışında yaşayan Türklerle ilişkilerin güçlenmesi ve işbirliğinin koordineli şekilde yürütülmesi için Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde, Yurt Dışı Aile Hizmetleri Daire Başkanlığını kurduklarına işaret eden Yanık, bu kapsamda yurt dışında yaşayan Türklerin, yaşadıkları ülkelerle sağlıklı iletişim ve entegrasyon kurabilmeleri için ihtiyaçları olan destek mekanizmalarını sağlıklı biçimde tespit edecek ve hizmet biçimine dönüştürecek araştırmalar yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Bakan Yanık, gerçekleştirilen panelin dostlukların pekişmesini sağlayacağı, çalışmaların teorinin yanı sıra uygulamaya dönüşmesi noktasında ışık tutacağı ümidinde olduğunu ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından Yurt Dışı Aile Hizmetleri Daire Başkanı Hulusi GÖLPINAR’ın moderasyonunda gerçekleşen Panelin birinci oturumunda; TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Çakıcı, Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Abdullah Aktaş, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Abdulhadi TURUS, afet sonrası Türk dünyası dayanışması hakkında bilgi ve tecrübe paylaşımında bulundular.

YBÜ Aile ve Toplum Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinden Ali Güngör Moderatörlüğünde devam eden panelin ikinci oturumunda, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü Göç, Afet ve Acil Durumlarda Psikososyal Destek Daire Başkanı Osman Etyemez, AYBÜ Öğretim Üyeleri  Prof. Dr. Esra Çalık Var ve Prof. Dr. Ramazan Yelken’in sunumları ile devam etti.  Panel, Yurtdışı Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı Türk Devletleri Teşkilatı Koordinatörü Dr. Ertan Özçoban’ın kapanış konuşmasının ardından plaket töreni ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.