…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
19 Temmuz 2022, Salı Ankara, Türkiye

Bakanımız Derya Yanık’tan Azerbaycan’a Çalışma Ziyareti


İş birliği protokolü imzalamak ve ikili görüşmelerde bulunmak amacıyla Azerbaycan’a çalışma ziyareti gerçekleştiren Bakanımız Yanık, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Milli Meclis Başkanı Gafarova, Aile, Kadın ve Çocuk Sorunları Devlet Komitesi Başkanı Bahar Muradova ile bir araya geldi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, 19-21 Temmuz 2022 tarihli  Azerbaycan ziyaretinin ilk gününde başkent Bakü’de “Ümummilli lider” Haydar Aliyev'in kabrine çelenk koydu. Bakan Yanık, Haydar Aliyev'in eşi Zarife Aliyeva'nın anıt mezarını da ziyaret etti.

Bakan Yanık daha sonra Şehitler Mezarlığı ve Türk Şehitliği Anıtı'na ziyarette bulundu. Anıta çelenk koyan Bakan Yanık, anı defterine şunları yazdı:

"Aziz şehitlerimiz, Türk milleti Azerbaycan ve Kafkaslar’dan yardıma gelen kardeşleriyle 1915'te Çanakkale'de nasıl omuz omuza düşmana karşı savaşmışsa, Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu'nun yiğitleri de aynı ruhla savaşmışlardır.

Azerbaycan'da şehit düşen askerlerimiz, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki güven ve güçlü kardeşlik bağlarının asla sarsılmayacağının da kanıtıdır. Bugün Türk-Azerbaycan kardeşliği ve dostluğu tüm dünyaya örnektir. Türkiye her zaman Azerbaycan'ın yanında olacak ve her konuda tereddütsüz desteğini göstermeye devam edecektir.

Bakü'nün kurtuluşunun 104. yıl dönümüne yaklaştığımız bugünlerde, şehitlerimizin aziz hatıralarını sonsuza kadar kalplerimizde yaşatmanın önemini bir kez daha idrak ediyoruz. Gözlerini kırpmadan canlarını feda eden askerlerimizi saygı ve minnetle anıyor, tüm dünyaya örnek olan bu birliğimizin ebediyete kadar sürmesini diliyorum. Türkiye ve Azerbaycan devletinin varlığı payidar olsun. Ruhlarınız şad olsun."

“İlişkilerimizi her alanda artıracağız”

Bakan Yanık, şehitlik ziyaretlerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Azerbaycan ve Türkiye'nin bölgedeki iş birliğiyle dünyada bir güvenlik adası oluşturduğunu, dostlarına güven verirken muarızlarını endişeye sevk ettiğini belirtti. Bakan Yanık, "Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Azerbaycan ile ilişkilerimizi her alanda geliştireceğiz, artıracağız ve inşallah milletlerimize, toplumlarımıza faydalı sonuçlar üretmeye devam edeceğiz." dedi.

Ziyaretini Bakanlığının görev alanlarındaki birtakım çalışmaları, Azerbaycan'daki meslektaşlarıyla görüşmek üzere gerçekleştirdiğini dile getiren Bakan Yanık, bu kapsamda Şuşa'ya da gideceğini söyledi. Yanık, "Şuşa Karabağ zaferi, Azerbaycan'da ne kadar büyük bir mutlulukla karşılandıysa aynı şekilde Türkiye'de de büyük bir mutlulukla karşılandı. Biz de Azerbaycan'ın ve Türk dünyasının kültür merkezlerinden biri olan Şuşa'yı ziyaret ederek, hem şehitlerimizin aziz hatıralarına orada tazimde bulunmak hem de milletimizle buluşmak arzusundayız." şeklinde konuştu.

Bakan Yanık, “Türkiye'nin, Sayın Cumhurbaşkanımızın, Türk milletinin selamlarını Azerbaycanlı kardeşlerimize, milletimizin bir diğer parçasına ulaştırmak üzere geldik. Güzel bir çalışma ziyareti olacağından eminim. İnşallah, gerek Kafkas İslam Ordusu'nun şehitleri ile Nuri Paşa ve askerleri gerek Karabağ şehitlerimizin ve gerek 20 Ocak şehitlerimizin, aziz hatıralarına layık bir biçimde Azerbaycan ve Türkiye'nin iş birliğini, dostluğunu sosyal, siyasal, ekonomi, eğitim gibi her alanda geliştirmeyi ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Bakanı Yanık'ı Kabul Etti

Çalışma ziyareti kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakan Derya Yanık'ı kabul etti.

Kabulde Bakan Yanık, Aliyev'e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını iletti. Aliyev de teşekkür ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a selamlarını iletmesini istedi.

İlham Aliyev, 15 Temmuz günü Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesini anımsatarak, Türk halkının bu zorlu sınavdan Erdoğan'ın çabaları ve liderliğiyle onurla çıktığının altını çizdi.

İlham Aliyev, Türkiye'deki istikrarın Azerbaycanlıları mutlu ettiğini dile getirdi.

Azerbaycan ve Türkiye’nin dostluğunun tüm imtihanlardan onurla çıktığını ifade eden İlham Aliyev, Şuşa Beyannamesi'nin imzalanmasıyla ilişkilerin en yüksek seviyeye ulaştığını vurguladı.

İşgalden kurtarılan Zengilan ilinde yeni havalimanı inşa edildiğini hatırlatan Aliyev, bu havalimanının açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacaklarını kaydetti.

İki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin her alanda başarıyla geliştiğini vurgulan İlham Aliyev, Bakan Yanık'ın ziyaretinin Türkiye ve Azerbaycan'ın ilgili kurumları arasındaki iş birliğinin genişletilmesine katkı sağlayacağına inancını dile getirdi.

Bakan Yanık da Azerbaycan'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Aliyev'in önderliğinde kazanılan Karabağ Zaferi'nden dolayı mutlu olduklarını belirtti.

Milli Meclis Başkanı Gafarova İle Görüşme

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, İlham Aliyev ile görüşmesinin ardından Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Sahibe Gafarova ile bir araya geldi.

Bakan Yanık, burada yaptığı konuşmada, Azerbaycan'ın Milli Meclisinde olmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Ziyaretinin geniş kapsamlı olduğunu söyleyen Bakan Yanık, "Şükürler olsun ki düşman işgalinden kurtulan ve yıllardır kanayan yaramız olan Şuşa'yı görmek de nasip olacak. Gerek Türkiye gerekse Bakanlık olarak başta Türk dünyasının siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal olmak üzere bütün alanlardaki birikimlerinin paylaşılması için her daim hazır olduğumuzun ve bu bağlamda üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğimizin altını çizmek istiyorum." diye konuştu.

Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu'nun çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirten Yanık, "Azerbaycan-Pakistan-Türkiye Üçlü Parlamento Başkanlarının ilan ettiği Bakü Deklarasyonu'nda da ifade edilen devletlerimiz ve milletlerimiz arasında var olan ilişkilerin daha da derinleştirilmesi için kapsamlı bir iş birliğinin tesisi yolunda atılan adımları da her zaman destekliyoruz. Size ve sizin nezdinizde özgürlüğü ve bağımsızlığı için tüm zorluklara cesaretle göğüs geren Azerbaycan halkına sağlık ve esenlik içinde bir yaşam temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

“Azerbaycan, bizim için ikinci evimiz değil diğer evimiz”

Bakan Yanık, Azerbaycan’a gerçekleştirdiği çalışma ziyaretinin ilk gününde Azerbaycan Aile, Kadın ve Çocuk Sorunları Devlet Komitesi Başkanı Bahar Muradova ile de görüştü.

Yanık, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Azerbaycan ve Türkiye toplumlarının birbiri için çok kıymetli olduğunu söyledi. Azerbaycan'ın "Ümummilli lideri" Haydar Aliyev'in kabri ile Şehitler Mezarlığı ve Türk Şehitliği Anıtı'na ziyarette bulunduklarını anımsatan Bakan Yanık, Kafkas İslam Ordusu'nun şehitleri arasında Bilecik, Balıkesir ve Bartın gibi çeşitli yerlerden askerlerin olduğunu hatırlattı.

Bakan Yanık, "Bizim Çanakkale Şehitliği’ni ziyaret ettiğimizde Bakü'den, Nahçıvan'dan, Karabağ'dan isimler görürsünüz. Dolayısıyla bizim tarihten bu yana devam eden ve hiç kopmayan derin, sarsılmaz bağlarımız var. Biz o bağları şehitlerimizin topraklarımızda bıraktığı kanla oluşturmuş durumdayız." diye konuştu.

İki ülke arasında tarihsel bir bağ olduğunun altını çizen Yanık, bugün de bundan sonra da Türkiye olarak Azerbaycan ile ilişkileri son derece önemsediklerini ifade etti.

“Azerbaycan, bizim için ikinci evimiz değil diğer evimiz.” diyen Bakan Yanık, şöyle devam etti:

“Hem Türkiye'nin hem de Azerbaycan'ın kalkınması, uluslararası planda da bölge anlamında da barış ve güvenlik bölgesi tesis etmesi, mazlumların, mağdurların yüzünü çevirdiğinde kendilerini güvende hissedeceği bir yer ve bölge tesis etmesi açısından son derece önemli. Azerbaycan ve Türkiye sadece tarihsel, kültürel, milli ve manevi anlamda ortak değil, aynı zamanda bölge ve dünya siyaseti ölçeğinde baktığımızda bir kader ortaklığı da yürütüyor. Bugün Azerbaycan ve Türkiye olarak iş birliğinin ve kader ortaklığının hem ülkelerimiz hem bölgelerimiz ama aynı zamanda da dünyada uluslararası toplum açısından da ne kadar önemli olduğunun farkındayız ve bunu geliştirmek için de uğraşıyoruz."

“Türkiye'nin manevi desteği sayesinde bu savaşı kazandık”

Azerbaycan Aile, Kadın ve Çocuk Sorunları Devlet Komitesi Başkanı Bahar Muradova da Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerini müttefiklik düzeyine çıkartan Şuşa Beyannamesi'nin önemini dile getirdi.

İşgalden kurtarılan toprakların imar ve ihyasının sürdüğünü anlatan Muradova, Zengilan'da yeniden kurulan Ağalı köyüne göçün başladığını, bazı ailelerin eşyalarını araçlara yükleyerek bir zamanlar terk etmek zorunda kaldıkları topraklara döndüğünü bildirdi.

Muradova, "Bu, Türk'ü yerinden etmenin, vatanından kovmanın, onun evini yıkarak üzerinde saadet kurmanın mümkün olmadığını gösteriyor. Türk mutlaka bunun yanıtını verecektir. Azerbaycan'la Türkiye'nin ortak çabaları, Türkiye'nin manevi desteği sayesinde biz bu savaşı kazandık. Zaferlerimiz sürecektir." şeklinde konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile sıkı iş birliği içerisinde olduklarını belirten Muradova, Türkiye'nin ilgili alanlardaki tecrübelerinden faydalandıklarını kaydetti.