…
…
…
…
27 Mayıs 2022, Cuma Ankara, Türkiye

Bakanımız Derya Yanık: “Yüzyılın işini 20 yılda yapmış bir iktidar olarak Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında büyük ve güçlü Türkiye’yi inşallah birlikte inşa edeceğiz”


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, “Yüzyılın işini 20 yılda yapmış bir iktidar olarak, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında büyük ve güçlü Türkiye’yi inşallah birlikte inşa edeceğiz. Dünyaya örnek bir ülke hedefini birlikte gerçekleştireceğiz” dedi.

Bakan Derya Yanık, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın teşrifleriyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen 150 Anaokulu Toplu Açılış Töreni’ne katıldı.

Burada yaptığı konuşmada Anaokulu projesinin geleceğe yönelik bir yatırım olduğunu belirten Bakan Yanık,  “Çocuklarımız için yapılan her şeyin bizleri daha da güçlendireceğine inanıyor ve hükümet olarak bu anlayışla çalışmaya devam ediyoruz. Bu değerli projenin inşallah bundan sonra çocuklarımız için çok faydalı olacağına inanıyoruz” dedi.

Programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir sözüne atıf yapan Bakan Yanık, “Sayın Cumhurbaşkanımızın sık sık vurguladığı bir şeyi hepimiz çok yakından biliyoruz. ‘Bizim en önemli sermayemiz her zaman nitelikli insan kaynağımız’ diye belirtir. Genç ve dinamik bir nüfusa sahip olmanın avantajıyla bugüne kadar AK Parti hükümetleri olarak büyük bir kalkınma atılımı gerçekleştirdik. Bu dinamizmi koruyarak ülkemizi geleceğe daha kararlı ve güçlü bir şekilde taşımak arzusundayız. Yetenekli, enerjisi yüksek ve azimli çocuklarımıza, gençlerimize bu anlamda çok güveniyoruz. Yüzyılın işini 20 yılda yapmış bir iktidar olarak, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında büyük ve güçlü Türkiye’yi inşallah birlikte inşa edeceğiz. Dünyaya örnek bir ülke hedefini birlikte gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Bakan Yanık, çocukların hayat standartlarını yükseltmek için çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.

“Sosyal Yardımlarımızı İhtiyaçlara Göre Şekillendiriyoruz”

Çocukların sosyal hayatlarına değer katacak her türlü hizmeti vermek üzere hizmet modelleri geliştirdiklerini kaydeden Bakan Yanık şunları söyledi:

“Bu anlamda okul öncesi eğitime ihtiyacı olan çocuklarımızın sosyal hayata erken katılımları için de projeler yürütüyoruz. Bu başlıkta verdiğimiz sosyal hizmet ve sosyal yardımlarımızı çağın gereklerine, zamanın ihtiyaçlarına göre şekillendiriyoruz.

Araştırmalar ve bilimsel çalışmalar erken okullaşmanın çocukların okula yönelik motivasyonlarında çok önemli bir etkisinin olduğunu ifade ediyor. Erken okullaşma, okula devamlılığını da artırıyor.  Çocuklarımızın kaliteli bir eğitim hayatı geçirmeleri, kendilerine ve topluma faydalı bir birey olmaları için, hayata sağlıklı bir başlangıç yapmaları kuşkusuz önemli.  Bu anlamda okul öncesi eğitimin kritik bir dönüm noktası olduğunu hepimiz biliyoruz.”

Derya Yanık, 2002 yılında Bakanlığa bağlı olarak açılan 1.179 özel kreş, gündüz bakım evi ve çocuk kulübü sayısını bugün itibarıyla 2.304 çıkardıklarının bilgisini verdi.

Hizmetlerimizin Odağına Her Zaman Aileyi Koyduk

Çocukların ailelerinin yanında eğitimlerini, sosyal ve kültürel gelişimlerini desteklemek amacıyla Sosyal Ekonomik Destek verdiklerini kaydeden Bakan Yanık, “Hizmetlerimizin odağına her zaman aileyi koyduk. Niye? Çünkü çocuklarımızın aile ortamından kopmadan, aile birliği içinde hayata atılması sağlıklı bir toplum yapısının varlığı için çok gerekli. Bu destekten 2002 yılında AK Parti hükümetlerinin iktidara yeni geldiği dönemde 11 bin 807 çocuğumuz faydalanırken bugün 2022 yılı Nisan ayı itibarıyla 146.554 çocuğumuz yararlanıyor. 2006 yılında 152 TL olan çocuk başına aylık ortalama sosyal ekonomik destek miktarını 2022 yılı Nisan ayında 1.650 TL’ye çıkardık” ifadelerini kullandı.

81 ilde 287 Mobil Sosyal Hizmet Birimi Kurduk

Okulların sosyal hizmetler açısından en önemli sahalardan birisini olduğunu belirten Bakan Yanık, şöyle devam etti:

“Okul devamsızlığı olan, ihmal, istismar, suça sürüklenme gibi risk altında çocuklarımıza yönelik tespit ve müdahale çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.  Risk altında bulunan çocuklarımız için koruyucu ve önleyici hizmet sunan Mobil Çocuk Sosyal Hizmet Birimlerini 9 Kasım 2018’de faaliyete geçirmiştik.  Bu birimleri, başta şehirlerin dezavantajlı bölgelerinde bulunan okullar olmak üzere 15 binden fazla okulumuzla eşleştirdik. 81 ilde 287 Mobil Sosyal Hizmet Birimi kurduk.

Bu çalışmalarla bu anlamda çocukları madde bağımlılığı, ihmal, istismar gibi bir takım olumsuz durumlardan uzaklaştırmak buna yönelik ailelere de farkındalık eğitimlerimizi aralıksız devam ettiriyoruz.”

2017 yılında “Mahremiyet Eğitimi” modülü hazırlayarak, çocuk hizmetleri alanında görev alan personele eğitimler verdiklerini belirten Bakan Yanık, “Sadece kendi personelimize değil, Sosyal ve Ekonomik Destek hizmetinden faydalanan ailelerimize, koruyucu ailelerimize, kreş ve gündüz bakım evlerinde görev yapan çalışanlara ve velilere de bu eğitimleri verdik. Çünkü çocuğa erişimi olan anne baba da dahil herkesin mahremiyet eğitimini ve çocuğun mahremiyet bilincini geliştirmek bilgisini bilmesi gerekiyordu” ifadelerini kullandı.

Bakan Yanık, eğitim yardımlarının çocuklar için önemli sosyal yardım kalemlerinden birisi olduğunu kaydederek, desteklerin fırsat eşitliği ve sosyal refahı sağlama açısından son derece gerekli olduğunun altını çizdi.

“Sosyal Yardımı Sadece Muhtaç Durumdaki İnsanlara Yapılır Diye Düşünmüyoruz”

“Sosyal yardımı sadece muhtaç durumdaki insanlara yapılır diye düşünmüyoruz” diyen Bakan Yanık, konuya şu şekilde açıklama getirdi:

“Öyle olduğu için de ihtiyacı olan ya da desteklenmesi gerektiğini düşündüğümüz her birine sosyal yardımlarımızı ulaştırmaya çalışıyoruz. İnsanların dönemsel olarak belli gereksinimleri olabilir, tıpkı bir hastanın doktora ihtiyaç duyması gibi vatandaşlarımız da devletimizin desteğine belli dönemlerde ihtiyaç duyabilir. Yardım temel olarak bir insanın hayatını kolaylaştırma çabasıdır. Bireysel ya da kurumsal olarak birilerine yardım etmek için illa muhtaçlık olması gerekmiyor.

Son zamanlarda sosyal yardımlarımızla alakalı kamuoyunu bilgilendikçe özellikle muhalif kesimlerden ‘yardım muhtaçlıkla özdeştir, çok derin yoksullukla özdeştir dolayısıyla siz bu kadar insana yardım ediyorsanız, bu kadar insan çok derin yoksullukta gibi bir düşünce var. Bunun doğru olmadığını yardım alanlar bile biliyor.

Biz geçmişte olduğu gibi sadece insanların açlık sınırını yok etmek için yardım düzenlemiyoruz. AK Parti iktidarları olarak 2002’den bu yana ürettiğimiz sosyal refahı toplumun bütün kesimlerine paylaşmanın mücadelesini veriyoruz. Biz sadece açlığını gidermek değil, bir sosyal refahı eşit bir biçimde dağıtmanın mücadelesini veriyoruz. Eğer sosyal demokrasiden bahsediyorsak, işte asıl sosyal demokrasi budur. Sosyal yardımın ne olduğunu bilmeyen çevrelere de inşallah sosyal yardım ve desteklerimizi arttırarak bunun cevabını vermeye devam edeceğiz.”

Bakan Yanık, ekonomik durumuna bakılmaksızın şehit ve gazi çocukları başta olmak üzere kuruluşlarda bakım altında bulunan çocukları ücretsiz kreş hizmetinden yararlandırdıklarını bildirdi.

Ekonomik olarak desteklenen ailelerin çocukları da ücretsiz kreş hizmetinden faydalandığını belirten Bakan Yanık, 2022 yılı Nisan ayı itibariyle 2 bin 822 çocuğun bu hizmetten yararlandığının bilgisini verdi.

1 Milyon Çocuğa Anaokulu/Anasınıfı Desteği Verilecek

Milli Eğitim Bakanlığı ile geçtiğimiz hafta yeni bir destek programını hayata geçirdiklerini hatırlatan Bakan Yanık, şunları söyle:

“Anaokulu / anasınıfı desteğimiz önümüzdeki eğitim döneminde başlamış olacak. Hedefimiz 1 milyon çocuğumuzun bu destekten yararlanması. 1 milyona göre bir projeksiyonumuzu, kaynaklarımızı oluşturduk, programlarımızı yaptık. Çocuklarımızın okul öncesi eğitim alabilmeleri için 500 milyon TL’lik yeni bir destek sağlamış olacağız. Sosyal yardımlarımız ve sosyal desteklerimiz gördüğünüz gibi devam ediyor”

Hali hazırda sosyal yardım programlarımızdan faydalanan, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın, 3294 sayılı Kanun kapsamında sosyal yardımlarımızdan faydalanan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın 3 ile 5 yaş arasındaki çocukları, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı anaokullarına kayıt olduklarında biz bu desteği doğrudan sağlamış olacağız. Ailelerin herhangi bir şey yapmaları gerekmeyecek, ekstra bir çaba göstermeleri gerekmeyecek. Sadece çocuklarını anaokullarına kaydettirecekler. Biz o listeleri MEB’den alacağız ve MEB’in hesabına o çocuklarımız için sosyal yardımı aktarmış olacağız.”

Bakan Yanık, duyarlı nesiller yetiştirmek, çocuklara sağlıklı bir dünya görüşü kazandırmak, onlara kendilerini doğru ifade edebilecekleri bir ortam oluşturma yükümlülüklerinin olduğunu bildirdi.

Çocukların eğitim hayatının kesintiye uğramamasının geleceğin garantisi olarak gördüklerini kaydeden Bakan Yanık, “Bugün Milli Eğitim Bakanlığımızın başlattığı bu proje de geleceğimize yapılan büyük yatırımlardan birinin ilk adımı olacak” diye konuştu.