…
…
…
…
…
…
16 Nisan 2024, Salı Bakü, Azerbaycan

Ceza Yargılamasında Çocuk Haklarının Korunması Toplantısı ve Savcılara Yönelik Eğitim


Komite Genel Sekreteri, iki kurum arasındaki çeşitli alanlarda sürdürülen başarılı işbirliğinden duyduğu memnuniyeti ifade etmiş, kurumlar arasındaki bu ilişkilerin geliştirilmesi sürecinde düzenlenecek eğitime büyük ilgi duyulduğunu belirtmiştir.


Ayrıca bu toplantıda, Türkiye Cumhuriyeti'nde ceza soruşturması ve kovuşturması sırasında suça sürüklenen, mağdur ve tanık çocukların haklarının korunması konuları ele alındı. Ceza soruşturması sürecinde savcılıkların çocuk haklarının korunmasına yönelik kurumlar arası işbirliği ve özellikle çocukların cinsel istismarından korunması konusunda hakkında bilgi paylaşımı yapıldı.

Azerbaycan Aile, Kadın ve Çocuk Sorunlarından Sorumlu Devlet Komitesi Başkanlığı tarafından Azerbaycan Baş Savcılığı Eğitim Merkezinde 80 savcıya yönelik olarak 17 Nisan – 18 Nisan 2024 tarihlerinde, "Ceza Yargılamasında Çocuk Haklarının Korunması" konusunda Hukuk Müşavirleri Cem KURT, Dr. Mücahit GÜLŞEN ve Aydın Başsavcı Vekili Dr. Kadir ÇAKMAK tarafından eğitim verildi.

Bu eğitimde çocukların korunmasına yönelik Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının çocuklara ilişkin görevleri, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında Bakanlığın ceza davalarına katılma uygulaması, Türk Ceza Kanunu ile Çocuk Koruma Kanunu başta olmak üzere ceza hukukundaki çocuklara özgü düzenlemeler, çocuk polisi, çocuk savcısı ve çocuk mahkemesi kavramlarının da yer aldığı çocuk adalet sistemi ile ilgili konular anlatılmıştır.