…
07 Mayıs 2024, Salı Artvin, Türkiye

İl Çocuk Hakları Komitesinin Trafik Haftası İle İlgili Bildirimi Var


Değerli büyüklerim ve sevgili arkadaşlarım Trafik sorunu ülkemizin en büyük sorunlarından biridir. Bu nedenle siz değerli büyüklerimize yönelik Bildirim yapmak istedik.Ülkemizde her yıl onlarca Trafik kazası meydana gelmektedir. Bu kazalar can ve mal kaybına neden olmaktadır. Biz çocuklarda bu kazalardan gerek can kaybı gerekse de yakınlarımızın kaybı nedeniyle en fazla etkilenen grupta bulunmaktayız.  Yaşanan kazalar sonucunda çocuklar, 20 Kasım 1989 tarihinde imzalanan Çocuk Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan yaşam hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, ruhsal bütünlüğünün korunması hakkı, sağlıklı bir aile ortamında gelişiminin desteklenmesi hakkı, barınma hakkı gibi haklardan mahrum kalmakta ve mağdur duruma düşmektedir.

Biz, İl Çocuk Hakları Komitesi öncülüğünde çocukların yaşanan kazalar sonucu bu haklardan mahrum kalmaması için trafikte iken ebeveynlerimize, devlet büyüklerimize, okul yönetimlerine ve biz çocuklara düşen sorumlulukları hatırlatmak istedik. Bu nedenle ülkemizde 1-7 Mayıs arasında kutlanan Trafik haftasında çocuğun da trafikte var olduğunu, trafikte seyrederken çocukların korunması ve dikkat edilmesi gereken bireyler olduğunu güçlü bir sesle haykırıyoruz.

Şunu unutmamalıyız ki biz çocuklar henüz bilişsel ve fiziksel açıdan gelişim dönemi içerisindeyiz. Bazen trafikte seyrederken dikkatsiz bir biçimde kendimizi tehlikeye düşürebilecek hareketlerde bulunabiliriz işte böyle zamanlarda bizlere dikkat edecek olan, bizleri koruyup kollayacak olan siz değerli büyüklerimizsiniz.

 Ayrıca sevgili anne babalar çocuklarınız olarak bizlere sokağa çıkarken, trafikte uymamız gereken kuralları hatırlatmanız, trafikte daha rahat fark edilmemiz için açık renkli yansıtıcı kıyafetler giydirmeniz, ilgili kurumlardan çocuklar için yaya geçitleri, trafik levhaları gibi önleyici tedbirler alınması talebinde bulunmanız biz çocukların trafikte görünür olması için önemlidir. Sevgili öğretmenlerimiz sizlerin de okul önlerinde yaya geçitleri oluşturulması, biz çocuklara sabırla trafik kurallarını anlatmanız, anne babalarımıza bu konuda uyarılarda bulunmanız biz çocukların trafikte görünür olması için önemlidir.

Siz değerli emniyet mensupları ve değerli devlet büyüklerimiz, çocuklar için yaya geçitleri oluşturduğunuzu, uyarıcı levhalar astığınızı, okul önlerinde hız yapanlar ve trafik kurallarına uymayanlar hakkında gerekli işlemleri büyük bir titizlikle yürüttüğünüzü biliyoruz ve tüm bu çalışmaları yaparken biz çocukların yaşam hakkını koruduğunuz için sizlere teşekkürü borç saydığımızı bilmenizi istiyoruz. Bu nedenle aynı özveri ile işinizi yapmanızı ve çocuklara trafikte dikkat etmeleri için sürücüleri uyarmanızı, daha önce eksik kalan okul önlerine yaya geçidi, sokak aralarına uyarıcı levha asılması gibi tedbirlerin alınmasını sizden talep ediyoruz.

Ve sevgili sürücüler sizlerden yolda giderken, önünüze bir çocuk çıkabileceğini unutmamanızı, araç sürerken okul önlerinde ve ara sokaklarda yavaş gitmenizi, çocukların bazen dikkatsiz olabileceğini unutmamanızı çocuklardan çok sizin çocuklara dikkat etmeniz gerektiğini unutmamanızı istiyoruz. Siz değerli arkadaşlarım trafik kurallarına uymanın sizin en temel haklarınızı koruduğunu unutmamanızı, trafikle ilgili sizin de üzerinize düşen sorumluluklar olduğunu bilmenizi ve büyüklerinize de trafikle ilgili sorumluluklarını sık sık hatırlatmanızı sizden istiyoruz.

Son olarak çocukların trafikte, sokak aralarında, okul önlerinde, yaya yollarında her zaman ebeveynleri ile gezmelerinin mümkün olmadığını hatırlamanızı, çocukların trafikte yalnız olmasının normal bir durum olduğunun bilinmelidir. Bu nedenle çocukların her zaman korunması ve kollanması gereken varlıklar olarak çocuklara trafikte dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Bu nedenle bir kez daha güçlü bir sesle diyoruz ki ‘Bizler Çocuğuz ve Trafikte Varız. Lütfen Bizleri koruyup kollamayı unutmayın.’